Hoogsensitiviteit

Wist je dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is? Heel veel hoogsensitieve personen (hsp) weten helemaal niet van zichzelf dat deze mooie aangeboren eigenschap bij ze hoort. En dat kan zorgen voor veel overprikkeling, piekeren en stress. Als je je bewust bent van je hoogsensitiviteit, beweeg je je makkelijker door het leven, vol energie en zelfvertrouwen. En kunnen jouw talenten helemaal tot bloei komen. Maar wat is hoogsensitiviteit nou eigenlijk?

Meer details waarnemen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hoogsensitieve mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben dan anderen. Zij merken meer details op via hun zintuigen: ze horen, voelen, ruiken, proeven en zien meer details. Ook voelen ze emoties van anderen heel sterk aan. Al deze prikkels kunnen overweldigend zijn. Maar tegelijkertijd zorgt het gedetailleerd waarnemen er ook voor dat ze een heel groot inlevingsvermogen hebben, het grotere geheel kunnen zien, kunnen genieten van kleine dingen, creatief zijn etc.

Diep nadenken
Hoogsensitieve mensen verwerken informatie diepgaander dan anderen. Het gaat bijvoorbeeld om een diepgaande verwerking van feiten, indrukken en waarnemingen, ervaringen, emoties en gevoelens en sociale interacties. Ze piekeren veel en het kost veel tijd en energie om dit allemaal te verwerken. En die tijd krijg je helaas niet altijd. Het mooie aan de diepgaande verwerking is dat hsp’ers tot vernieuwende ideëen komen en verrassende oplossingen voor problemen kunnen bedenken.

Stress en vermoeidheid
Het opmerken van alle prikkels en de diepgaande verwerking ervan, zorgt ervoor dat hoogsensitieve mensen sneller moe en gestresst kunnen zijn. Bovendien reageren ze emotioneel intenser op alle prikkels. Zelfzorg is voor hsp’ers extra belangrijk!